Multi-unit

La Passe à Drolet  |  

Four unit residential building on a lot crossing a city block in the Mile End.



Occupying the rear portion of a lot between Henri-Julien and Drolet, this four-storey building forms an “L” shape, defining two courtyards. You can access these courtyards by an impasse, a large doorway articulating the building’s façade on Drolet. Adorned with dark brown wood siding, this “pass” is bordered by two monochrome beige volumes composed of firmly rooted brick to the north and a lighter cladding above.

Matte and glossy beige bricks emphasize the verticality of the main volume while the screw-less cladding paces the horizontality of the volume that overlooks it.

Architecture |  L. McComber ltée

Team  |  Laurent McComber

Construction  |  Nicora

Publication  |  Archi branchés – february 2015


Location  |  Mile-End, Montréal

Year  |  2012

Photography  |  L.M. Chabot