L’escalier se déploie en une série de marches de noyer noir ancrées d’un côté au mur porteur et de l’autre suspendue par deux barres d’acier inoxydable
Vue de l'escalier ajouré avec ses marches suspendues.
Vue de l'escalier ajouré et du bloc servant en arrière-plan.
Vue d'ensemble du projet.
Vue de la salle à manger.
Un autre bloc servant à l'étage rend la maison parfaitement fonctionnelle.
Un autre bloc servant à l'étage rend la maison parfaitement fonctionnelle.
Vue de la salle de bain.
Vue de la salle de bain.
Vue de la chambre des maîtres et du grand dressing en arrière-plan.
Vue de la chambre des maîtres et du grand dressing en arrière-plan.
La maison pendant le chantier.
La balance

The interior of a single-family home in old Saint-Laurent is completely refurbished.

By moving the staircase to the center of this old country home and by topping it with a long skylight, the transformation has flooded its occupants with indirect light. The entrance is defined by a beige cube that brings together the closet, a writing desk and a lavatory. The staircase unfolds in a series of steps made of black American walnut, anchored on one side to the load-bearing wall and suspended on the other by two stainless steel bars that restore the balance of a surprising composition. This super-insulated house is naturally ventilated by a gap in the central skylight. The humidity control is ensured by hygrometric passive system.

Architecture

L. McComber – architecture vivante

Équipe

Jean-Philipe Bellemare, Laurent McComber

Construction

Les ateliers L. McComber, AK Nova

Année

2011

Publications

Photographie

Steve Montpetit

Location

Ville Saint-Laurent, Montréal