Maisons unifamiliales jumelées sur la rue des Écores dans VIlleray.
Maison jumelée à Villeray. Détails du traitement de la matérialité en façade
Vue en contre plongée de la façade
Vue sur la cuisine s'ouvrant généreusement sur la cour arrière de la maison.
Vue d'ensemble de la salle à manger s'ouvrant sur la cuisine.
Vue en contre plongé du puit de lumière.
Grand espace de séjour en double hauteur.
L'escalier ajouré relie les espaces avec subtilité.
Jeux volumétriques de la façade arrière.
Rendu 3D de la façade sur rue.
Rendu 3D de l'intérieur.
Plan d'implantation des maisons.
Plan du sous-sol.
Plan du rez-de-chaussée
Plan du premier étage.
Des Écailles

Two single-family semi-detached residences bring greater density to Rue des Écores in Montreal’s Villeray neighbourhood.

For 60 years, this triple lot accommodated a single-family detached residence, garage and immense parking space. The promoter purchased the land and divided it into three distinct lots, each accommodating a single-family residence.
The first development phase is comprised of two semi-detached residences bordered by an alley to the North. Aligned with the street, the facades offer a sober massing of dark clay brick, with entrances set back from the street and highlighted by a light natural cedar siding. The horizontality of the brick volume is marked by a frieze composed of oblique protruding bricks, creating a scale-like texture. The theme continues in the back with an inverse composition: the brick base transitions to a second-storey featuring a light volume of cedar arranged in a series of vertical sections in sawtooth formation.
Inside, the garage articulates a series of split-levels above which is located an office clad in tongue and groove ash, opening onto a two-storey living room. These volumes are linked by a stairway, with a white painted plywood balustrade that forms the central cheek wall supporting open solid ash risers. This pathway ends in a kitchen that generously opens onto a garden bathed in southern light.

Architecture

L. McComber – architecture vivante

Équipe

Olivier Lord, David Grenier, Laurent McComber

Construction

Nicora

Année

2014

Publications

Location

Villeray, Montréal