Vue d'ensemble de l'installation avec l'ancienne gare en arrière-plan
Vue en élévation de la zone cuisine
Vue en élévation des 3 zones: la scène, les tables et la cuisine
Vue des tables en direction de la cuisine sous le couvert des ombrières
Vue d'ensemble de l'installation avec l'ancienne gare en arrière-plan
Vue en contre-plongée de la cuisine lors de l'utilisation des BBQ
Vue d'ensemble de l'installation avec l'ancienne gare en arrière-plan
Vue de la place publique lors d'un spectacle de danse traditionnelle
Halte3

Poetry and food bring passersby together at Place de la Gare-Jean-Talon.

In collaboration with artists from La Cenne, the architects designed an installation that would bring people together for a meal or an impromptu concert. Cutting across the centreline of the old train station in the heart of the square, between lawn and pavement, the structure links two worlds. On one side is the lawn, with a podium forming an acoustic stage for intimate shows. Bordered by the station on the other side, a large public kitchen offers self-serve BBQs. In between, three long banquet tables feature a selection of poems by Montréal writers. An openwork canvas awning stretches across the top, held up by a series of black steel arches. Last stop! You have arrived at Park Extension station!

Architecture

L. McComber – architecture vivante

Team

David Grenier, Philip Staszewski, Olivier Lord, Emmanuelle Lauzier et Laurent McComber

Year

Juin 2017

Publications

Location

Place de la gare Jean-Talon, Montréal

Collaborators

La Cenne, L’aire Libre

Area

650 pc