Petite-Saxby, l’école-éponge

Petite-Saxby, the sponge-school

Design submission for the Shefford Lab-School architecture competition.
Like a sponge in the water, Petite-Saxby School forms a whole with its environment. Permeable to the landscape as well as to its community, it nourishes the ecosystem of which it is a part. Its spatiality designed for the children celebrates the singularity of its occupants. At Saxby Corner, the new school is delighted to bring its community together. Welcome to Little Saxby, the sponge-school !

At the very base of the mountain
mixing spirit and space —
a school devours the season’s landscape !

Meetings, canopy and light
wonder, mystery and glade —
a school proudly offers its land to you !

Great walk of learning
points of view, a nature that speaks —
A school that belongs to you, a school that teaches you !

Little heart, vast laboratory
Body and soul live together in community –
Welcome to your school ! Petite-Saxby whispers to you !

Consult the presentation boards

Architecture

L. McComber – architecture vivante

Équipe

Olivia Daigneault-Deschênes, Jérôme Lemieux, Emmanuelle Dorais, Patrice Lebel, Olivier Lord, Laurent McComber

Année

2019