Comptoir d'accueil et corridor des salles de consultation
Comptoir d'accueil et salle d'attente vue à partir de l'entrée.
Jonction des salle de traitement, de l'administration et des salles de consultation
Circulation donnant sur les salles de traitement par photothérapie et les salles techniques
Circulation dédiée au médecins
Salle de chirurgie
Détail d'ébénisterie du comptoir d'accueil. Plafond de latte pour améliorer l'acoustique
Bac de plantations séparant la salle d'attente du comptoir d'accueil
Perspective à la ligne du comptoir d'accueil
Clinique du Haut-Richelieu

A dermatology clinic with warm accents is opened in Saint-Jean-sur-Richelieu.

A gym at the Centre Médical du Haut Richelieu is transformed into a state-of-the-art dermatology clinic. The clinic’s dual vocation (consultation and phototherapy) presented a challenge in terms of organization in a compact and highly windowed room. The chief dermatologist wanted to make it a warm, yet ultra-functional space to ensure the comfort of her patients without compromising their privacy. And she succeeded!  The new clinic now has six consultation rooms, an operating room, four phototherapy booths, two closed offices, a large reception area with waiting areas and a lounge for employees. 

The rounded shapes of the three main volumes correspond to the reception, phototherapy and consultation rooms. In addition to creating visual landmarks, they structure the circulation. They are arranged in such a way as to separate the comings and goings of patients from those of the staff. The lime plaster’s warm tones in the reception area and the woodwork’s red oak distinguish each volume while warming the atmosphere. In contrast, the opalescent glass partitions of the phototherapy booths with their turquoise curtains surprise with their smooth and glossy finish. Optimistic, the Clinique du Haut Richelieu offers its benevolence to its patients as well as to the nursing staff thanks to the audacity of its architecture!

Architecture

L. McComber – living architecture

Équipe

Patrice Lebel, Olivia Daigneault-Deschênes, Emmanuelle Dorais, Jérôme Lemieux, Olivier Lord, Laurent McComber

Année

2019

Publications

Location

Saint-Jean-sur-Richelieu

Superficie

3000 sf

Budget

600 000$