L'accueil d'Innovaderm donne sur le hall surplombant le bâtiment de l'ancien Excentris.
Comptoir d'accueil tout en courbe et en bois.
Comptoir d'accueil recourvert de lattes en érable massif.
Comptoir d'accueil recourvert de lattes en érable massif. Vue de la salle d'attente.
Le bas des murs est recouvert d'une fibre de verre texturée prolongeant la durée de vie de la finition lors de la circulation intensive.
Poste central. Zone de circulation des professionnels donnant sur les salles d'examen.
Poste central. Zone de circulation des professionnels donnant sur les salles d'examen.
Salle d'examen de la clinique de dermatologie Innovaderm
L'ensemble des salles d'examen forment des volumes clairement identifiable dans l'espace.
Cafétéria. Mobilier en lattes d'érable massif séparant les sous-espaces de la cafétéria.
Cafétéria. Mobilier en lattes d'érable massif séprant les sous-espaces de la cafétéria.
Détail plantes, lattes et luminaires
Chantier. Après la démolition
Chantier. Érection des cloisons
Perspective comptoir d'accueil Innovaderm
Innovaderm Recherches

A major clinic is moving to the former ExCentris.

To maintain its steady growth, Innovaderm Research, one of the largest clinical research centres in dermatology in North America, must relocate its activities. The research centre decided to move to the upper floors of the former ExCentris cinema. The administrators asked L. McComber to solve the organizational challenge: public clinic, research laboratories, pharmacy, offices and cafeteria had to share the space despite the many functional constraints of the existing building.
The new layout is designed with a high level of hygiene and the utmost privacy standards. Each sector of the facility is isolated by restricted access. The services are arranged in the middle of the level, freeing up the open spaces near the windows, one of the most beautiful views being shared by all, thus brightening up the casual meetings of the cafeteria.
On the east side, the closed volumes of the examination rooms guarantee a high level of soundproofing. Their translucent doors open onto the central desk to help the medical staff in their work. Their compact custom-designed proportions enable easy access to all specialized equipment for the medical staff.
From the solid maple furniture to the hanging plants and the textured coating on the walls, the whole system is designed to bring warmth and comfort to a space that is inevitably highly aseptic. With all its complexities, Innovaderm’s research centre remains above all a place of great humanity whose architecture reflects the organization’s values !

Architecture

L. McComber – architecture vivante

Équipe

Emmanuelle Dorais, Olivier Lord, Patrice Lebel, Jérôme Lemieux, Olivia Daigneault Deschênes, Laurent McComber

Année

2020

Publications

Location

Montréal, Québec

Consultants

Grenier Expert Conseil, Éclairage On Light

Superficie

15 800 sf