Vue du noyau central et de la salle multifonctionnelle
Vue du noyau central recouverts des panneaux de l'ancien théâtre des Quat'sous
La salle à manger se situe au coeur du projet
Les murs de chanvre sont parfois habillés de panneaux récupérés de l'ancien théâtre des Quat'sous
Vue de la salle multifonctionnelle
Entrée de la salle multifonctionnelle
Vue de la salle multifonctionnelle
Le coffrage de chanvre en chantier
La cenne

An old Villeray lace warehouse becomes an artist-run center.

This 7,000 square foot space is divided into three distinct volumes: offices on the street side, practice room on the courtyard side, and services in the middle. The walls of the central piece are made of a series of black panels, remnants from the old Quat’sous Theatre. Massive cased hemp walls surround the practice room, thus giving it exceptional acoustics. The original birch floor is oiled in order to reveal the wear of this building from the industrial age.

Architecture

L. McComber – architecture vivante

Équipe

Laurent McComber

Construction

Autoconstruction

Année

2008

Photographie

Steve Montpetit

Location

Villeray, Montréal