Façade sur rue de la maison.
Détail de la matérialité.
Façade arrière du projet.
Détail de la façade arrière en bardage de bois.
Détail de la façade arrière en bardage de bois.
Croquis et esquisses des architectes.
La maison avant la transformation.
La maison durant les travaux d'agrandissement.
La maison durant les travaux d'agrandissement.
La brèche

A prefabricated new floor is added to a shoebox in Montreal’s Rosemont borough.

The 800-square foot prefabricated floor is mounted onto the existing plank lumber main floor. This construction technique makes it possible to assemble the structure and the insulation in less than five days. The second story accommodates three bedrooms and one bathroom. A screen of wood panelling made from eastern cedar breaks the clay brick mass into two symmetrical fragments, allowing more light to come in. The wood sheathing acts as a sunshade for the rooms, and as the main entrance porch.

Architecture

L. McComber – architecture vivante

Équipe

Louis Laperrière, Laurent McComber

Construction

L. McComber – construction durable

Année

2009

Photographie

Steve Montpetit

Location

Rosemont, Montréal