Vue de face de l'accès à la nouvelle cour avec la maison en arrière plan.
Vue latérale de l'accès à la nouvelle cour.
Le traitement matériel soigné valorise cette petite cour.
Le traitement matériel soigné valorise cette petite cour.
Un pavement en pierre mène avec délicatesse au garage à vélo. Les vélos ainsi suspendus prennent beaucoup moins de place.
Vue intérieure sur le garage à vélo. Les rangements intégrés permettent un gain de place et une optimisation de l'espace.
Vue arrière de la maison avant les travaux de transformation.
Perspective arrière
Transition

Access to the courtyard completely redesigned for this Westmount residence

With a large terrace overlooking the backyard, this semi-detached house built in the 1920s offered little contact with vegetation and suffered from cramped, dark access to the basement.

By building a large terrace, the kitchen opens directly to the courtyard. Goodbye railing! In front of the new wood stained terrace, a St-Marc stone patio surrounded by vegetation welcomes summer meals and open-air cinema projections. The BBQ sits on top on the upper level of the terrace while the space below hosts outdoor storage for garden tools and bicycles. On the side, a long ramp enables easy bicycles transport. The double access under the platform provides a nice indirect light inside.

In the basement, the reorganization of the mechanical room freed extra space for a small office overlooking the garden, a laundry room and a large storage wall. Overall, the new terrace creates a strong and practicle link between the two floors and the garden, making a smooth transition from inside to outside, between this ancient house and its new garden.

Architecture

L. McComber – architecture vivante

Équipe

Olivier Lord, Raphaël Thibodeau, Laurent McComber

Construction

AK Nova

Année

2017

Location

Westmount, QC

Superficie

1025 sf