Transformation

Juliette aux combles  |  

Remodeling of a third-floor single-family dwelling in Plateau Mont-Royal.



Over five feet high, two distinct sloped structures made with thick layers of tar and gravel formed the roof of this old duplex built in 1880.
Replacing this structure with an insulated open-truss roof liberated impressive 13-foot ceilings. The floor is organized around a series of shelves made of recuperated wood that wind around a white utility cube. Divided into two volumes by a sheet of glass, this cube accommodates a marble mosaic shower, a sink and two wardrobes. On either side of the original stair and brick wall, gypsum volumes and their lofts provide storage for the master bedroom and artist studio. Juliette has found the attic of her dreams!

Architecture |  L. McComber ltée

Team  |  Louis Laperrière, Laurent McComber

Construction  |  M.A. construction

Distinction  |  Finaliste prix d'excellence de l'OAQ 2015

Publications  |  ByDleni – april 2014, The Gazette – july 2014, Dwell – february 2015, Contemporist – february 2015, Knstrct – february 2015, Architectural Digest – march 2015, Canadian Contractor – march 2015


Location  |  Plateau Mont-Royal, Montréal

Year  |  2013

Photography  |  Steve Montpetit