Comptoir d'accueil du siège social de l'Ordre des Architectes du Québec
Les bureaux sont séparés de l'accueil par une cloison de verre conservée de l'aménagement précédent.
Feutre, acier, noyer massif et plantes vertes accueillent les visiteurs au bureaux de l'OAQ.
Salle de conférance et la table de conférence en noyer assorti aux boiseries existantes.
Les bureaux sont séparés de l'accueil par une cloison de verre conservée de l'aménagement précédent.
Un rideau peut séparer les zones de travail au besoin.
Mobilier sur mesure pour les bureaux et la salle de conférence.
Mobiliers pour les plantes grimpantes, conçu par L. McComber et fabriqué par Atelier Gris.
Aménagement original par Jean Beaudoin
Accueil durant les travaux.
Livraison du mobilier en acier fabriqué par Atelier Gris pour le comptoir d'accueil de l'OAQ.
Perspective à la ligne comptoir d'accueil du siège social de l'OAQ.
OAQ Offices

The Ordre des architectes du Québec is reorganizing its offices to better reflect the new structure of the organization.

Issued from an architectural competition launched in January 2013, the headquarters of the Ordre des architectes du Québec no longer met its growing and changing needs. To address this situation, the Board of Directors asked McComber’s expertise with three objectives in mind: rethinking the reception area, optimizing and reorganizing work spaces and improving the overall acoustics.

The custom-designed furniture, built by local craftsmen, cleverly combines steel, felt and wood. Its modular design allows each team to arrange it according to their specific needs. In total, fifteen additional workstations are added to the office. The use of felt privacy screens and heavy cotton curtains reduces reverberation in open areas. At the entrance, the sinuous, user-friendly geometry of the large reception counter provides an active waiting area for visitors. The boardroom is expanded and soundproofed with a long glass wall lined with climbing plants. Its large solid walnut table can accommodate up to 20 people. The design echoes with character the original palette developed by Intégral Jean-Beaudoin. The new geometry with rounded shapes contrasts with the clean lines of the original layout. The Ordre des architectes du Québec can be proud to have participated in one of its great missions: quality in architecture!

Architecture

L. McComber – architecture vivante

Équipe

Olivier Lord, Emmanuelle Dorais, Patrice Lebel, Olivia Daigneault-Deschênes, Jérôme Lemieux, Laurent McComber

Construction

Lib. Space

Année

2020

Location

Old Montreal, Quebec

Consultants

Atelier Gris

Superficie

7450 sf