Les machines de photothérapie trônent au centre de la composition, derrière la réception
Vue de la salle d'attente.
Les machines de photothérapie trônent au centre de la composition, derrière la réception
Vue de la réception.
Vue de la réception.
Perspective de la salle de détente.
Avec son grand mur de vitrage opalescent et ses plafonds surbaissés, la salle de détente qui borde l’entrée et la salle d’attente se présente comme une boîte lumineuse
En fond de perspective, les six salles d’examen forment une longue paroi blanche rythmée par six hautes portes de bois s’ouvrant sur six plafonds de verre givré.
Perspective.
Les salles d'examen s'ouvrent sur un plafond de verre givré.
Vue d'une salle d'examen.
Vue des rangements intégrés.
Détail matériel.
Détails de matérialité.
Très graphique et parfaitement intégrée à l’architecture, la signalétique est signée atelier Chinotto.
Détails de la matérialité.
Plan de la clinique.
Vue du local avant la transformation proposée par L.McComber-architecture vivante.
Très graphique et parfaitement intégrée à l’architecture, la signalétique est signée atelier Chinotto.
Clinique D diaphane

A trivial space is transformed into a cutting edge and welcoming dermatology clinic.

Despite its large windows facing east onto Avenir Boulevard and south onto the Montmorency metro station parking lot in Laval, the current office—home to a paediatric clinic since 2006—is dark and uninspiring. Exposing the ceiling and knocking down walls transforms this into a large open-plan space with translucent elements serving different functions within the clinic, letting the abundant natural light filter in all around.

Six examination rooms, featuring frosted glass ceilings, are set back and form a long white wall punctuated by six high wooden doors. With its imposing opalescent glass wall and lowered ceiling, the relaxation room next to the entrance and waiting room looks like a bright, almost glowing cube. Light therapy machines sit imposingly in the centre, behind reception. The curved glass walls that encapsulate them give away their function, as they emit an entrancing purple light when in operation.

A long, solid ash reception desk wraps around this central core, forming a “U” with an entrance on either of the two ends: dermatology (main entrance) and light therapy (secondary entrance). The signage, graphically striking and seamlessly weaved into the architecture, is designed by Atelier Chinotto. The invigorating light alone that bathes the entire space has the power to heal! Clinique D diaphane—brought to life by light! Read the full story or see the full set of drawings.

Architecture

L. McComber – architecture vivante

Équipe

David Grenier, Laurent McComber

Année

2015

Publications

Location

Laval, Québec

Consultants

Atelier Chinotto

• Distinction

Grands Prix du Design, laureate 2016 – Prix d'excellence OAQ, finalist 2015

Superficie

2 950

Budget

450 000