Vue de la cuisine.
Vue de l'escalier principal et de sa persienne de bois.
Vues rapprochées des détails de persienne et de main courante de l'escalier en érable massif.
Vue du puits de lumière surplombant la cuisine.
Vue du vide qui tranche le bâtiment en deux parties.
Vue du puits de lumière au 2e étage.
Vues de la salle de bains principale naturellement éclairée par les puits de lumière de la tranche.
Vue de la façade arrière portant la trace des anciens balcons.
Coupe longitudinale du bâtiment.
Vue de l'ancienne cuisine.
La Tranche

An old triplex becomes a life-changer for a Villeray family.

This run-down triplex was in much need of some TLC when a young family bought it to convert it into a single family home. Upstairs, the small, cramped units were transformed into four bedrooms, two bathrooms and a den. Separating the front rooms from the back ones, a big void breaks up the house from one common wall to the other, featuring a solid maple staircase on one end and an open space above the kitchen on the other. Above the impressive double-storey atrium, two enormous light wells funnel in daylight, revealing the beauty of the floors made from large black slate tiles. A slice of heaven!

Architecture

L. McComber — architecture vivante

Équipe

Nicolas Mussche, Yves de Fontenay, David Grenier, Philip Staszewski, Olivier Lord et Laurent McComber

Construction

Construction Inox, Didier Girard — ébénisterie

Année

2016

Location

Villeray, Montréal

Superficie

2670 pc