Transformation

L’après-guerre  |  

To redesign a duplex in the Villeray borough.



To conserve the best aspects of this post-war worker housing: this is what a young family asked their architect. The wood floors and almost all of the walls and original plaster mouldings have been restored. A series of targeted modifications helped to bring light and a modern feel to the home: a new pantry-wall in the kitchen, sliding doors to the hallway and a serving hatch in the dining room.

The bathroom has been expanded underneath the existing skylight dividing it with the bath on one side and a large storage wall on the other. Cascading onto the natural quartz ceramic, the overhead light provides a welcoming depth in this tiny space. A small playroom in the basement covered with birch wood ceiling and fibre board walls created a pleasant refuge for the kids.

Architecture |  L. McComber ltée

Team  |  Jean-Philippe Bellemare, Justin Duchesneau, Laurent McComber

Construction  |  Les ateliers L. McComber


Location  |  Villeray, Montréal

Year  |  2013

Photography  |  Steve Montpetit